खाद्य व्यवस्थापन
रीता बस्नेत राउत, गृहिणी
खाद्यपदार्थको व्यवस्थापनमा ध्यान पुर्याइएन भने दु:ख त हुन्छ नै अनावश्यक पैसाको नाश समेत हुन्छ ।
भान्सामा गेडागुडी, दाल, मेथी, ज्वानो आदि खाद्यपदार्थ स्टोर गर्दा भाँडाको बिर्कोलाई टाइट राख्नुपर्छ ।
खाद्यसामग्री राखिएको भाँडाभित्र हावा परेको खण्डमा ओसिने, ढुसी पर्ने डर हुन्छ ।
रेडिमेड अचार, जाम, ससजस्ता चीजको राखनधरनमा सावधानी अपनाउनु जरुरी छ । विशेषत: यस्ता कुरा बालबालिकाका लागि बढी प्रयोग गरिने हुँदा उनीहरूको स्वास्थ्य प्रति संवेदनशील हुनुपर्छ ।
भान्सामा दुग्धजन्य पदार्थ एवं हरिया सागसब्जीलाई फ्रिजिङ गर्नुपर्ने हुन्छ ।
जिम गर्दा ध्यान दिउँ
सोफिया श्रेष्ठ, जिम इन्स्ट्रस्टर, गुड लाइफ फिटनेस सेन्टर मैतीदेवी
फिटनेसका लागि क्लब जानुअघि दैनिक कति वर्कआउट गर्ने हो
निक्र्योल गर्ने ।
गर्भावस्थामा कडा जिम गर्नु हँुदैन ।
दम, मुटुरोगी तथा युरिक एसिडका बिरामीले लाइट जिम गर्नुपर्छ ।
जिमका लागि दैनिक दुई घन्टा समय उपयुक्त हुन्छ ।
जिम गरिरहेको अवस्थामा खानपानमा विशेष ध्यान पुर्याउनुपर्छ । जंकफुडप्रति लोभिनु हुँदैन भने ताजा फलफूल एवं सागसब्जीमा जोड दिनुपर्छ । सकेसम्म उमालेको खाना खानु उपयुक्त हुन्छ ।
स्वादिष्ट पकवानका लागि
सजना महर्जन, गृहिणी
भान्सामा बस्दा सकारात्मक सोचका साथख पकवानतर्फ केन्द्रित हुनुपर्छ ।
रिसाउँदै झर्किएर पकाइएको खानामा त्यसको नकारात्मक तरंग पर्नसक्छ जसको परिणाम सकारात्मक हुँदैन ।
खानालाई स्वादिलो बनाउन तेल–मसला र नुनको मात्रा मिलाउनुपर्छ ।
कतिपय खाद्यपदार्थ बढी पकाउँदा स्वाद हराउने र कतिपय कम पकाउँदा नमीठो हुने प्रकृतिका हुन्छन् तसर्थ यस्ता खाद्यान्नको प्रकृतिअनुरूप पकाउने समय तय गर्नुपर्छ ।
खाना सधैं मन्द आँचमा छोपेर पकाउँदा त्यसको वास्तविक स्वाद आउँछ अर्थात् खाना थप स्वादिष्ट हुन्छ ।
खाजा छनौट गर्दा
विष्णुकला राई, संस्थापक, कोसेली प्रोडक्ट
खाजाको छनोट गर्दा सर्वप्रथम आफ्नो स्वास्थ्य स्थितिलाई ध्यानमा राख्नु जरुरी हुन्छ ।
ग्यास्ट्रिकका रोगीले तारेको, भुटेको, बढी पिरो–अमिलो खानु हुँदैन । यस्ता बिरामीहरू समोसा, पकौडा, छोयला आदि तैलीय र पिरो खानाबाट टाढै रहनु वेश हुन्छ ।
खाजाका साथमा मौसमअनुसारका फलफूलका मात्रा मिलाएर खाँदा स्वास्थ्य बलियो हुन्छ ।
गर्मी मौसममा दही–चिउरा, ताजा तरकारी, फलफूल आदि शीतलता प्रदान गर्ने खाजामा जोड दिनुपर्छ ।
जंकफुड वा प्याकेट बन्द भन्दा तत्काल बनाइएका फ्रेस खाजालाई प्राथमिकता दिनुपर्छ ।