शाकाहारी परिकार
सोयाबिनलाई राम्रोसँग पखालेर तातोपानीमा भिजाउने । सोयाबिन भिजिसकेपछि स–साना टुक्रा पार्ने वा मिक्स्चरमा पिस्न पनि सकिन्छ ।

अहिले सबैको भान्साको शोभा बनेको केचअपको आविष्कार थाइल्यान्डमा भएको थियो । १८३० ताका यसलाई औषधिका रूपमा प्रयोग गरिन्थ्यो । यसलाई बनाउनमा स्वीडेन तथा अस्ट्ेरलिया अग्रपंक्तिमा छन् । नेपालमा पनि यसको उत्पादन हुन थालेको छ । अहिले यो हरेक स्न्याक्सको अभिन्न अङ्ग बनेको छ । बालकदेखि वृद्धसम्मले केचअप मन पराउँछन् । अहिले टोम्याटो तथा चिल्ली केचअप हरेक भान्साको शान बनेको छ ।