राधाकृष्ण व्यञ्जनकार, मंगलबजार
लाखमरी
सामग्री
ताइचिन चामलको पिठो : एक किलो
घिउ : तीन पाउ
मास : आधा किलो
चास्नी : आवश्यकताअनुसार
विधि
चामललाई अघिल्लो दिन भिजाउने र भोलिपल्ट पिस्ने । मास पनि रातभरि भिजाएर बोक्रा निकाली बिहान पिस्ने । पिसेको मासमा अलिअलि पानी हालेर फिट्ने । घिउ, चामलको पिठो तथा मास मिसाएर राम्रोसँग फिट्ने । नरम भएपछि स–साना प्वाल भएको कपडामा बाँध्ने । त्यसपछि ताईमा हालेर पकाउने । आकार बनेपछि कराहीमा घिउ तताएर खैरो हुने गरी पकाउने । खैरो भएपछि झिकेर सफा प्लेटमा हाल्ने र सेलाएपछि चिनीको बाक्लो उम्लिएको झोललाई ब्रसले पालिस गरेजस्तै गरी रोटीमा लगाउने । यसरी तयार भएको लाखमरी तिहारमा बढी प्रयोग हुन्छ । यसलाई धेरै महिनासम्म राखेर खान सकिन्छ ।
अनरसा
सामग्री
ताइचिनको चामल : एक किलो
चिनी : एक पाउ
तिल : एक पाउ
घिउ : २ किलो
विधि
रातभरि चामल भिजाएर भोलिपल्ट पिस्ने । चिनीलाई बाक्लो हुने गरी पकाउने । चिनी बाक्लो भएपछि त्यसमा पिठो मिसाएर घोट्ने । तयारी पिठो र चिनीको मिश्रणलाई २४ घन्टा त्यत्तिकै राख्ने । भोलिपल्ट पुन: नरम हुने गरी मुछ्ने । सानो गोलो बनाई त्यसमा तिल हालेर हातैले रोटीको आकार दिने । कराहीमा घिउ तताएपछि रोटी हालेर खैरो नहुन्जेल पकाउने ।
रोट
सामग्री
मैदा : एक किलो
घिउ : ३ पाउ
बेकन पाउडर : ३ पाउ
खाने सोडा : एक चम्चा
विधि
घिउ, चिनी, बेकन पाउडर र सोडालाई फिटेर त्यसमा पानी र मैदा हाल्दै मुछ्ने । नरम भएपछि कपडाले छोपेर दिनभरि राख्ने । भोलिपल्ट बेल्ने र साइजअनुरूप काटेर घिउमा फ्राई गर्ने । खैरो भएपछि रोट तयार हुन्छ ।
ल्वाङफूल
सामग्री
मैदा : एक किलो
घिउ : ३ पाउ
चास्नी : आवश्यकताअनुसार
नरिवल : आधा पाउ
केशर : आधा चम्चा
विधि
घिउ तताएर मनतातो पारी एक लिटर पानी हाल्ने । उक्त घिउ र पानीमा मैदा मुछ्ने । पिठो तयार भएपछि गोलो बनाएर तीनकुने आकारमा बेल्ने । बेल्दा अलिअलि पानी छ्याप्दै पट्याउँदै थिच्दै जाने । त्यसपछि घिउमा पकाउने । ५–६ मिनेट पकाएपछि निकाल्ने । सेलाएपछि चास्नीमा डुबाउने । चास्नीबाट निकालेपछि माथिबाट नरिवलका मसिना टुक्रा तथा केशर छर्कने ।