होली खेल्नुअघि छालाको सुरक्षा आवश्यक
होली खेल्दा छालामा रसायनयुक्त रङको असर पर्ने भएकाले सचेत रहनु आवश्यक रहेको छ। छाला रोग विशेषज्ञ डा. मोहन भुसालका अनुसार छालाको रक्षा गर्न होली खेल्नुअघि उचित तयारी गर्नुपर्छ।

सागसब्जी : डाइटिसियनहरूका अनुसार मौसमी फल तथा सागसब्जीले पावर डाइटको भूमिका निर्वाह गर्छ । यिनमा भिटामिन तथा मिनरल्स प्रशस्त मात्रामा पाइन्छ । त्यसैले स्वस्थ रहन जुन मौसममा जुन विशेष फल र सब्जी उपलब्ध हुन्छ, त्यसको सेवन आवश्यक छ ।
पालुंगो : जाडो मौसममा पालुंगो प्रशस्त पाइन्छ । यसमा भिटामिन ए, सी, के, बी २ तथा बी ६ पाइन्छ । पालुंगोमा पाइने एन्टिअक्सिडेन्टले शरीरलाई प्रो रेडिकल्सको नकारात्मक प्रभावबाट जोगाउँछ । पालुंगोलाई साग, सलाद वा सुपका रूपमा प्रयोग गर्न सकिन्छ ।
मेथी र तोरीको साग : जाडो मौसममा पाइने यो सागले एनिमिया तथा श्वाससम्बन्धी समस्यालाई टाढा राख्छ । यसले शरीर तताउने काम गर्छ र ब्लड सुगर नियन्त्रित गर्न सहयोगी हुन्छ ।
तरबुजा–खरबुजा : गर्मी मौसमको यो फलले शरीरमा पानीको कमी हुन हुँदैन साथै लु लाग्नबाट पनि जोगाउँछ । यसमा भिटामिन सी र ई पाइन्छ, जुन छालाका लागि लाभदायक हुन्छ ।
गाजर : गाजर जाडो तथा गर्मी दुवै मौसममा पाइन्छ । यसमा केरोटिन हुन्छ । यसमा भिटामिन के पनि पाइन्छ । यसले आँखाको ज्योति बढाउँछ । भोक लाग्दा गाजरलाई इन्स्टेन्ट फुडका रूपमा प्रयोग गर्न सकिन्छ । जाडोमा यसको जुस लाभदायक हुन्छ ।
स्ट्रबेरी : जूनदेखि अगस्तसम्म पाइने स्ट्रबेरीमा पाइने इलाजिक एसिड तथा एन्टेसाइनाडिन्स क्यान्सर, स्ट्रोक र ह्दय रोगबाट जोगाउन सहायक हुन्छ ।
आँप : गर्मीमा फलको राजा आँप सबैभन्दा बढी रुचाइन्छ । यसमा भिटामिन सी र बी सबैभन्दा बढी पाइन्छ । यो गरिष्ठ हुन्छ । त्यसैले यसलाई म्याङ्गो सेकका रूपमा प्रयोग गर्न सकिन्छ । मौसमी थकान तथा हिडाइड्रेसनबाट जोगिन आँपको प्रयोग सीमित मात्रामा गर्नुपर्छ । यसमा भएको एन्टिअक्सिडेन्ट्सले बढ्दो उमेरसित सम्बन्धित समस्या कम गर्छ ।
काँक्रा : काँक्रा हरेक मौसममा उपलब्ध भए पनि वैशाखदेखि भदौसम्मलाई यसको विशेष मौसम मानिन्छ । यसले एन्टिइन्फ्लमेरी, एन्टिएलर्जिक तथा एन्ट्रिजेन्टको काम गर्छ । काँक्राले शीतलता प्रदान गर्छ । गर्मीमा यसको सेवनले शरीरमा पानीको कमी हुन दिँदैन । यसमा क्याल्सियम, पोटासियम तथा भिटामिन ए पाइन्छ जसले रक्त संचारको प्रक्रियालाई नियमित गर्छ ।
सुन्लता : यसमा पर्याप्त मात्रामा भिटामिन सी पाइन्छ । त्यसैले चिसो मौसममा यसको सेवन गर्दा रुघा आदिको समस्या हुँदैन । यसमा बिटा क्यारोटिन, पोटासियम तथा क्याल्सियम पनि पाइन्छ । यसबाहेक यसमा फोलेट प्रशस्त मात्रामा हुन्छ, जुन गर्भवती महिलाका लागि लाभदायक मानिन्छ ।
ब्रोकाउली : जूनदेखि अक्टुवरसम्म ब्रोकाउलीको मौसम हो । यसमा इन्डोल्स र सल्फोराफेनजस्ता दुई महत्वपूर्ण फाइटोन्युट्रिएन्ट्स पाइन्छन्, जसले क्यान्सरको खतरा कम गर्छन् । यसले वर्षा मौसमको विभिन्न रोगसँगै एलर्जीको समस्या पनिटाढा राख्छ ।