मीरा शाह
पोषणविज्ञ, किर्तीपुर अस्पताल
तोफुलाई शाकाहारीका लागि राम्रो प्रोटिन मानिन्छ । यसमा रोगप्रतिरोधात्मक क्षमता बढाउने करिब नौवटा एमिनो एसिड पाइन्छ । खराब (एलडीएल) कोलस्टेरोल हटाई राम्रो चिल्लो पदार्थ (एचडीएल) बढाउनमा पनि यसले सहयोग गर्छ । यसमा खनिज तत्व, म्याग्नेसियम, फस्फोरस, फलाम तत्व, कपर, जिंक, भिटामिन ‘बी १’, डाइटरी फाइबरलगायतका पोषण पाइन्छ । यी पोषण तत्वहरूले महिलाहरूमा हर्मोन उत्पादनमा महत्वपूर्ण भूमिका निर्वाह गर्छ । एस्टोरोजन हर्मोनको वृद्धिमा पनि यी तत्वहरूले सहयोग गर्छन् ।
पोषक तत्वको मात्रा
(प्रति १०० ग्राममा)
क्यालोरी : ७३ किलो क्यालोरी
प्रोटिन : ८.१ ग्राम
चिल्लो पदार्थ : ४.२ ग्राम
डाइटरी फाइबर : १ ग्राम
कार्बोहाइड्रेट : २.३ ग्राम
क्याल्सियम : ३१ प्रतिशत
फस्फोरस : १२ प्रतिशत
कपर : ११ प्रतिशत
फलाम तत्व : ९ प्रतिशत
जिंक : ६ प्रतिशत
सोडियम : ८.७ मिलिग्राम
स्याचुरेटेड र्याट : ०.९ ग्राम
तोफुका प्रकार
सिल्कन : यसलाई जापनिज स्टाइल तोफु भनिन्छ । यसमा पानीको मात्रा बढी हुन्छ । यो सस तथा स्मुदी बनाउन काम लाग्छ ।
रेगुलर टोफु : यो सामान्य प्रकारको तोफु हो, जुन हामी खानामा प्रयोग गर्छौं । यसलाई फ्राई, सुप, ग्रेभी तरकारी तथा गोलभेंडा मिसाई अचार बनाएर खान सकिन्छ ।
एक्स्ट्रा फर्म तोफु : यसमा पानीको मात्रा कम हुन्छ र यो कडा हुन्छ । यसको फ्राई वा डिप फ्राई र सेन्डविच बनाउने गरिन्छ ।
तोफुका फाइदा
- हर्मोन सन्तुलन राख्न मद्दत गर्छ ।
- आयु वृद्धि गराउँछ । यो सबै उमेरका लागि स्वस्थकर र उपयोगी छ ।
- सहज उपलब्ध हुने तोफु सस्तो पनि छ ।
- अमेरिकन हार्ट एसोसिएसनले गरेकोे अध्ययनअनुसार यसको नियमित सेवनले मुटु रोग, मिर्गौला रोग, स्तन क्यान्सर निको भएको देखाएको छ । महिनावारी सुकेका महिलालाई सोयाबिन वा तोफुको एक कप नियमित प्रयोगले हर्मोनको सन्तुलन राम्रो भएको पाइएको छ । ‘प्रि–मेनोपज’ तथा ‘पोस्ट–मेनोपज’ मा तोफु (सोयाबिन) समावेश गरे राम्रो परिणाम देखिएको छ । मेनोपजमा हुने समस्याका लागि तोफुको प्रयोगले फाइदा पुर्याएको विभिन्न अनुसन्धानले देखाएको छ ।
- मोटोपन कम गर्छ । एउटा अध्ययनले ८ देखि १२ सातासम्मको प्रयोगले तौल कम भएको देखाएको छ । शरीर सन्तुलन राख्छ ।
- करिब १२ प्रकारका क्यान्सर (स्तन क्यान्सर, वंशानुगत क्यान्सर समेत) निको भएको देखाएको छ । शरीरको अनावश्यक चिल्लो पदार्थ हटाउन मद्दत गर्छ । प्रोस्टेट क्यान्सर ३२ देखि ५१ प्रतिशत कम भएको अध्ययनले देखाएको छ ।
- मधुमेहलाई कम्तीमा १५ प्रतिशत र इन्सुलिनलाई २५ प्रतिशतसम्म नियन्त्रण गर्छ्र ।
- तोफुको ८० ग्राम नियमित प्रयोगले हड्डी बलियो बनाउँछ ।
- स्मरण शक्ति बढाउने, राति तोफु खानाले निद्रा राम्रो लाग्छ ।
- पाचन क्रियालाई ठीक गर्छ ।
- एउटा अर्को अध्ययनले यसको नियमित प्रयोगले पुरुषहरूको आन्द्राको क्यान्सर ६१ प्रतिशत र महिलाको ५९ प्रतिशतसम्म निको भएको देखाएको छ । कलेजो स्वस्थ राख्न मद्दत गर्छ । यसमा एन्टिअक्सिडेन्ट र हेप्टोप्रोटेक्टिव गुण भएकाले कलेजोलाई क्षति हुनबाट जोगाउँछ । छालाको सम्पूर्ण समस्या समाधान गर्छ भने चाउरीपन पनि कम गर्छ । केश झर्न कम हुन्छ ।
कसले प्रयोग हुँदैन ?
यसमा अत्यधिक मात्रामा ओग्जालिक एसिड भएकाले मिर्गौलाका बिरामीले नियमित प्रयोग गर्नु हुँदैन ।
- स्तन ट्युमर भएकाले तोफु सेवन गर्नु हुँदैन ।
- थाइराइड भएकाले पनि यसको नियमित सेवन गर्नु हुँदैन ।
- गर्भावस्थामा बढी सेवन गरेमा भ्रूणलाई क्षति पुर्याउन सक्छ ।
- अत्यधिक प्रयोगले रगत जमाउन सक्छ ।
- पुरुषहरूमा स्पर्म (बीर्य) कम उत्पादन गराउन सक्छ ।