डेंगुका बिरामीका लागि
डेंगुका बिरामीले चिसो पानी, मैदाजन्य खानेकुरा तथा बासी खानेकुरा खानु हुँदैन । खानेकुराहरूमा बेसार, ज्वानो, अदुवा एवं हिङ बढीभन्दा बढी प्रयोग गर्नुपर्छ ।

पटाका पड्काउँदा जहिले पनि खुल्ला स्थान रोज्नुपर्छ ।
पटाका बालबालिकाले नभेट्ने स्थानमा राख्नुपर्छ ।
बालबालिकालाई मात्र एक्लै पटाका पड्काउन दिनुहुँदैन ।
विद्युतीय तार, उपकरण तथा सवारीसाधनका छेउछाउ पटाका पड्काउनु हुँदैन ।
पटाका पड्काएपछि आगो निभे ननिभेको राम्रोसँग हेर्नुपर्छ ।
पटका बाल्दा लाइटरको साटो सलाई प्रयोग गर्नु उपयुक्त हुन्छ ।