बुनु शर्मा, संगम स्विट्स कमलादी तथा बानेश्वर
दूधवरी
सामग्री
दूध : १० लिटर
छेना : ५ सय ग्राम
चास्नी : ५ लिटर
सुकमेल पाउडर : ५० ग्राम
पेस्ता : ५० ग्राम
अलैंचीको दाना : ५० ग्राम
चिनी : ४ सय ग्राम
विधि
दूधमा चिनी, सुकमेल पाउडर तथा अलैंचीको दाना मिसाई बाक्लो हुने गरी पकाउने । यसलाई मलाई दूध भनिन्छ । छेनालाई चेप्टो आकार दिएर चास्नीमा पकाउने । तयार भएको रसमलाईको डल्ला तातो दूधमा भिजाउने । केही समयपछि माथिबाट पेस्ताले सजाउने ।
बुनियाँ
सामग्री
चास्नी : ५ लिटर
घिउ : ३ लिटर
चनाको बेसन : २ केजी
अलैंचीको दाना : ५० ग्राम
बदाम : २ सय ग्राम
पेस्ता : ५० ग्राम
विधि
बेसनमा पानी मिसाएर बाक्लो घोल बनाई केही समय राख्ने । घिउलाई राम्रोसँग तताएर तयार राखिएको बेसनको बाक्लो घोललाई प्वाल परेको पन्यूबाट घिउमा खारी बुन्दी तयार गर्ने । उक्त बुन्दीलाई चास्नीमा डुबाउने । केही समयपछि चास्नीबाट निकालेर एउटा भाँडोमा राख्ने र बदाम, पिस्ता कटिङ गरी राम्रोसँग मिश्रण गर्ने ।
चमचम (स्ट्रबेरी तथा केशर फ्लेबर)
सामग्री
छेना : ५ सय ग्राम
बाक्लो चास्नी : २ लिटर
नरिवलको पाउडर : २ सय ग्राम
केशर वा स्ट्रबेरी : आवश्यकताअनुसार
विधि
तयार भएको छेनामा आवश्यकताअनुसार केशर वा स्ट्रबेरी फ्लेबर मिसाई गोलो आकार दिने । उक्त मिश्रणयुक्त छेनालाई बाक्लो चास्नीमा केही बेरसम्म पकाएर चमचम रेडी गर्ने । यसलाई नरिवल पाउडरले सजाउने ।
कोकोनट बर्फी
सामग्री
नरिवल पाउडर : एक केजी
खुवा : ३ सय ग्राम
चिनी : ३ सय ग्राम
दूध : २ सय मिलिलिटर
पेस्ता : ५० ग्राम
विधि
नरिवल पाउडरलाई दूधमा भिजाउने । केही समयपछि चिनी, खुवा तथा सुकमेल पाउडरलाई एउटा भाँडामा राखेर मिश्रण बनाउने । उक्त मिश्रण ५ मिनेटसम्म पकाएर ट्रेमा केही बेर राखी जम्न दिने । राम्रोसँग जमेपछि बर्फीको आकारमा काटेर पेस्ताले सजाउने ।