होली खेल्नुअघि छालाको सुरक्षा आवश्यक
होली खेल्दा छालामा रसायनयुक्त रङको असर पर्ने भएकाले सचेत रहनु आवश्यक रहेको छ। छाला रोग विशेषज्ञ डा. मोहन भुसालका अनुसार छालाको रक्षा गर्न होली खेल्नुअघि उचित तयारी गर्नुपर्छ।

अहिले चाडपर्वको समय छ । यो समयमा पार्टीहरूमा गैरहनुपर्ने हुन्छ । बढी भोजन तथा आरामले शरीर मोटाउँछ । त्यसैले शरीरको ख्याल गर्नु आवश्यक हुन्छ । दसंै, तिहार, नयाँ वर्ष, तीजजस्ता चाडपर्व मनाउने बहानामा माछा, मासु, मिठाईं, अल्कोहल आदिको सेवन बढी गरिन्छ । यो समयमा जंकफुड तथा कोक–पेप्सी आदि पेय पदार्थको सेवन पनि बढी नै हुन्छ । यस्ता खानेकुराका कारण नै शरीर मोटो हुन्छ । दसैंमा खाने, बस्ने काम बढी तथा शारीरिक अभ्यास कम हुँदा शरीर मोटाउन थाल्छ । यस्तो अवस्थामा शरीरको टक्सिन बाहिर निकाल्नु आवश्यक हुन्छ । पार्टी तथा चाडपर्वका बेलामा शारीरिक अभ्यास गर्ने समय नभए महिनाको एकपटक हानिकारक पदार्थ बाहिर निकाल्नुपर्छ । शरीरमा भएका हानिकारक टक्सिन बाहिर निकाल्न निम्न उपाय अपनाउन सकिन्छ :
–बिहान उठ्नासाथ एक–दुई गिलास मनतातो पानीमा कागती मिसाएर पिउने । त्यसमा नुन तथा मह पनि नमिसाउने ।
–तारेको, भुटेको तथा मसालेदार खानेकुरा खानु हुँदैन । यस्ता खानेकुरा शरीर तथा कलेजो दुवैका लागि हानिकारक हुन्छन् । चाडपर्वमा रमाइलोका लागि यस्ता खानेकुरासँग अल्कोहल पनि सेवन गर्ने चलन छ जसले गर्दा रोग अझ बढ्छ । यसले पेट पोल्ने, ग्यास्ट्रिक तथा अपचको समस्या सिर्जना गर्छ । केही दिन यस्तो खाना खानुपर्छ जुन कलेजोका लागि फाइदाजनक हुन्छ । लसुनको प्रयोग बढी गर्नुपर्छ । नियमित रूपमा चुकन्दर खानुपर्छ । चुकन्दरले गल ब्लाडर तथा कलेजो ठीक राख्छ । पानी प्रशस्त पिउनुपर्छ ।
–जाडो मौसममा बजारमा सुन्तला पाइन्छन् । सुन्तला खाए शरीरको सिस्टम राम्रोसँग सफा हुन्छ । सुन्तलामा प्रशस्त मात्रामा भिटामिन सी पाइन्छ । त्यसैले दिनहुँ एक–दुईवटा सुन्तला खानुपर्छ ।
–मानव शरीरमा ७५ प्रतिशत पानी हुन्छ । पानीले नै शरीरको तापमानलाई सन्तुलित राख्छ । जाडो मौसममा धेरैजसो मानिस कम पानी पिउँछन् । जाडो होस् वा गर्मी दिनहुँ ७–८ गिलास पानी पिउनुपर्छ । पानी शरीरमा भएको हानिकारक टक्सिन बाहिर निकाल्ने उपयुक्त माध्यम हो । यसबाट छाला मुलायम रहनुका साथै शरीरका कोषमा पौष्टिक तत्व सजिलै पुग्छ ।
–फलफूलको जुस सेवन गर्दा त्यसमा भएको सोडियमको मात्रा तथा फ्लेवरमा पनि ध्यान दिनुपर्छ । डिब्बा वा बोतलबन्द जुसभन्दा ताजा फलफूलको जुस पिउनु लाभदायक हुन्छ ।
–ब्रोकाउली, गाजर, पालुंगोजस्ता हरियो तरकारीको सेवन बढी गर्नुपर्छ । यसमा फाइटो केमिकल्स हुन्छ । यस्ता तरकारीको सुप बनाउनुपर्छ ।
–दाल तथा स्वस्थ अन्न सेवन गर्नुपर्छ । प्लास्टिकको प्याकेटमा राखिएका तथा डिब्बाबन्द भोजन खानुहुँदैन ।
–गुलियो कुराको सेवन कम गर्नुपर्छ । यस्ता खानेकुरा मन पर्ने भए ताजा फलफूल सेवन गर्नुपर्छ । समय–समयमा थोरै–थोरै ड्राइ फ्रुट्स खाइरहनुपर्छ ।
–वजन कम गर्न मन लागे सलादका साथ उमालेको तथा स्वादरहित खाना खानुपर्छ । स्वादिलो खानाका लागि तरकारीमा लसुन राख्न सकिन्छ । यसले कलेजोको सफाइ गर्नुका साथै किटाणुको इन्फेक्सनबाट जोगाउँछ र रगतलाई पनि शुद्ध बनाउँछ ।
–लगातार पार्टी खाएर तीन–चार दिन व्रत बस्नुहुँदैन । खाना नखानुभन्दा स्वस्थ तथा सन्तुलित खाना खानु उपयुक्त हो ।
–आफ्नो खनपिनबाट कफिन, निकोटिन तथा अल्कोहल कम गर्नुपर्छ । डिनरका साथमा तीन–चार पेग वाइन पिउने बानी छ भने एक पेगमा सीमित गर्नुपर्छ । चुरोट चटक्कै छोड्नु उपयुक्त हुन्छ ।
–रेसादार खानेकुराको मात्रा बढाउनुपर्छ । दाल, ब्रेड, ब्राउन राइस, फलफूल तथा तरकारीमा प्रशस्त मात्रामा रेसा (फाइबर) पाइन्छ । रेसायुक्त खानाबाट पाचन क्षमता बढ्छ । फाइबरयुक्त खानाले शरीरमा भएको खराब ब्याक्टेरियासँग लड्ने क्षमता बढाउँछ । सम्भव भएसम्म नियमित रूपमा अम्बा खानुपर्छ । यसमा भिटामिन सी, प्रोटिन तथा घुलनशील फाइबर हुन्छ । अम्बा पाचन क्रियाका लागि फाइदाजनक मानिन्छ ।
–ह्वाइट ब्रेड तथा पास्ताजस्ता प्रशोधित खाद्यपदार्थको सेवन सकेसम्म कम गर्नुपर्छ । यस्ता खानामा फाइबर कम हुन्छ । त्यसलाई पचाउन पनि धेरै समय लाग्छ । यसले गर्दा ब्याक्टेरियाले पनि आक्रमण गर्न सक्छ । स्वस्थ अन्न तथा चोकरयुक्त आटाको रोटीले इन्जाइम बढाउनुका साथै खराब तत्वलाई शरीरबाट बाहिर निकाल्न सघाउ पुर्याउँछ ।
–अर्गानिक खानेकुरा खानुपर्छ । ननअर्गानिक खानामा प्रशस्त मात्रामा रसायन हुन्छ । अर्गानिक खाद्यपदार्थबाट भिटामिन तथा मिनरल्स प्राकृतिक रूपमै पाइन्छ । यसले शरीरको रोगप्रतिरोधात्मक क्षमता बढाउँछ ।
–हरियो धनियाँ बढी प्रयोग गर्नुपर्छ । यसलाई पिसेर अचार बनाउन तथा तरकारीमा समावेश गर्न सकिन्छ । एक लिटर पानीमा एक मुठा धनियाँ उमालेर सेवन गर्नुपर्छ । यसले युरिनेसन बढाउँछ ।
–कुनै स्वास्थ्य समस्या नभए पनि हप्तामा एक दिन रातको खाना नुनरहित हुनुपर्छ ।
–बिहानको हावा ताजा हुन्छ । नियमित मर्निङ वाक गर्नुपर्छ । यसले शरीरमा ताजा हावा प्राप्त हुनुका साथै रक्तसंचार पनि सुचारु हुन्छ । यसले मिर्गौला तथा कलेजोबाट शरीरमा भएको टक्सिन बाहिर निकाल्न मद्दत गर्छ ।
–खानेकुरा बिस्तारै राम्रोसँग चपाएर खानुपर्छ । यसले एसिडिटी कम हुन्छ । खानेकुरा ठीक ढंगमा नचपाउँदा यो धेरै समयसम्म पेटमै रहिरहन्छ जसले गर्दा छाती पोल्ने तथा एसिडिटीको समस्या उत्पन्न हुन सक्छ ।
–नियमित ७–८ घन्टा निदाउनु जरुरी छ । लेट नाइट पार्टीमा सहभागी हुनु भनेको आफ्नै स्वास्थ हानी हो । लेट नाइट पार्टी छ भने अघिल्लै दिन प्रशस्त सुतेर निद्रा पुर्याउनुपर्छ । निद्रा पूरा भएन भने पाचन क्रियामा असर पर्छ ।
तस्बिर: नवराज वाग्ले
–नियमित रूपमा हल्का खालको एक्सरसाइज गर्नुपर्छ । व्यायामले शरीरको तापक्रम बढाउनुका साथै पसिना बाहिर निकाल्छ । व्यायाम गर्न नसके ब्याडमिन्टनजस्ता आउटडोर गेम खेल्नुपर्छ । यसैगरी योग पनि गर्न सकिन्छ । प्राणायाम गर्दा शरीरमा अक्सिजन प्राप्त हुन्छ ।
सावधानी : कुनै रोगको औषधि खाइरहेको भए तौल नियन्त्रण गर्दा सावधानी अपनाउनुपर्छ । चिकित्सकको सल्लाहमा व्यायाम गर्न सकिन्छ ।
ह्याङओभरबाट जोगिन
नयाँ वर्ष, दसैं–तिहारजस्ता चाडपर्वमा अल्कोहलको सेवन बढी नै गरिन्छ । यसको साइड इफेक्ट भने पछि मात्र देखा पर्छ । त्यसबाट टाउको दुख्ने तथा पेट दुख्ने समस्या उत्पन्न हुन सक्छ । कतिपयलाई बान्ता पनि आउँछ । अल्कोहलको सेवनपछि कतिपयलाई छिटो–छिटो पिसाब आउन सक्छ । यसले गर्दा डिहाइड्रेसनको समस्या हुन सक्छ । ह्याङओभरबाट जोगिन प्रशस्त मात्रामा तरल पदार्थ सेवन गर्नुपर्छ । प्रशस्त पानी पिउनुपर्छ । बिहान उठेर मनतातो पानीमा कागती हालेर पिउनुपर्छ । यसमा हर्बल टी पनि सहयोगी हुन्छ । ग्रिन टी तथा मिन्ट टीले पनि पेटलाई केही हदसम्म राहत प्रदान गर्छ । अल्कोहलको खराब असरबाट जोगिन तरल पदार्थको सेवन बढाउनुपर्छ । ताजा फलफूलको जुस तथा तरकारी खानु फाइदाजनक हुन्छ । अल्कोहलको सेवनले शरीर सुस्त हुन्छ । यस्तो स्थितिमा निद्रा पूरा हुने गरी सुत्नुपर्छ ।