Successfully Copied

मधुमेह रोगीका लागि

कालो चिया तथा कफीले मधुमेहको सम्भावना २५ प्रतिशत घटाउँछ । काँचै खान मिल्ने खानेकुरा काँक्रा, गाँजर, गोलभेंडा, प्याज, मूला आदि ।

खान हुने

    मधुमेह भएकाले सबै खानेकुरा खान हुन्छ, तर खानाको मात्रा कम गर्नुपर्छ । थोरै खाना पटक–पटक खाइरहनुपर्छ ।

    कागती तथा सोडा पानी सेवन गर्नुपर्छ ।

    कालो चिया तथा कफीले मधुमेहको सम्भावना २५ प्रतिशत घटाउँछ ।

    काँचै खान मिल्ने खानेकुरा काँक्रा, गाँजर, गोलभेंडा, प्याज, मूला आदि ।

    हरिया सागसब्जीका सुप तथा सामान्य मरमसला प्रयोग गरिएको खानेकुरा ।

    मोही १ गिलाससम्म सेवन गर्न सकिन्छ । यसैगरी जस्मिन चिया तथा हर्बल चिया पनि पिउन सकिन्छ ।

खान नहुने

    धेरै चिल्लो, पिरो तथा मसालेदार खानेकुरा खानु हुँदैन ।

    रातो मासुका साथै कलेजो, मुटु, फोक्सो आदि खानु हुँदैन ।

    पुरी, पकौडा, मालपुवा, सेल, आलुचिप्स, डोनट, पापड तथा तेलमा डुबाएर बनाइएको अचार सेवन गर्नु हुँदैन ।

    चिनी हालेको चिया, कोल्ड ड्रिङस, जुस, चिल्लो कुरा आदि खानु हुँदैन ।

    मादक पदार्थ सेवन गर्नु हुँदैन ।

    बदाम, काजु, नरिवल, किसमिस आदि पनि खानु हुँदैन ।

    हर्लिक्स, भिभा, बोर्न बिटा आदिको सेवन नियन्त्रित गर्नुपर्छ ।

    उच्च रक्तचाप, मुटु तथा मिर्गौलासम्बन्धी समस्या सिर्जना हुन सक्ने भएकाले बढी नुन प्रयोग गर्नु हुँदैन ।

 Image